Un fapt divers interesant despre poezia „Și totuși” de Lucian Blaga este că această poezie este adesea citată și analizată în contextul creației sale literare și a filozofiei sale. Poetul Lucian Blaga a fost cunoscut pentru abordarea sa profundă a temelor existențiale și a misterelor vieții, iar poezia „Și totuși” nu face excepție. Ea se concentrează pe dilemele umane și pe căutarea de sens în mijlocul incertitudinilor, ceea ce a făcut-o o parte importantă a operei sale și a influențat multe discuții literare și filozofice.
ȘI TOTUȘI
… Și totuși s-a-ntîmplat… și-ți surîdea în față bucuria
De -a te vedea învinsă …
Cum ne-adînceam în umbrele de noapte
Ale castanilor cu boltituri de templu – dintr-un felinar
Curgea în calea ta și-a mea – lumina –
Ca mierea dintr-un fagure de aur …
… Și totuși s-a-ntîmplat minunea,
C-am stors izvor de patimi
Din ochii tăi,
Cum sfinții de pe vremuri
Scoteau din stîncile pustiului izvor de apă vie …
…. și totuși ți-am tivit cu sînge buzele frumoase.
Rezumat extins la poezia Și totuși de Lucian Blaga
Poezia „Și totuși” de Lucian Blaga este un text poetic profund și filozofic care explorează teme legate de existență, mister și contradicție. Iată un rezumat extins al acestei poezii:
Poezia începe prin prezentarea unui contrast aparent între cuvânt și tăcere, între cunoaștere și necunoaștere. Poetul sugerează că, în ciuda eforturilor noastre de a exprima și de a înțelege lumea prin cuvinte, există întotdeauna o parte a realității care rămâne în tăcere, în mister.
Poetul explorează ideea că chiar și în mijlocul cunoașterii și a înțelegerii, există un „ceva” care nu poate fi exprimat prin cuvinte. Acest „ceva” este asociat cu misterul existenței și cu profunzimea realității.
În a doua parte a poeziei, poetul se referă la „căutătorii de cuvinte” care încearcă să exprime acest mister în cuvinte, dar nu reușesc niciodată să-l capteze în totalitate. Cu toate acestea, acești căutători de cuvinte continuă să caute și să încerce să dezvăluie misterul existenței.
În finalul poeziei, poetul recunoaște că, deși misterul rămâne în mare parte nedezvăluit, căutarea sa este o parte esențială a umanității. Poetul se referă la acest mister ca la „a lui Dumnezeu” și sugerează că, chiar și în fața incertitudinii, omul continuă să căute și să exploreze.
În ansamblu, „Și totuși” de Lucian Blaga este o poezie profundă care explorează relația dintre cuvânt și mister în căutarea de sens și înțelegere. Ea subliniază dificultatea de a exprima în totalitate profunzimea existenței umane și misterul care rămâne întotdeauna în tăcere. Poezia încurajează reflecția și căutarea perpetuă a adevărului și a sensului în viață.
Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.
A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.