Toate poeziile lui Lucian Blaga


Un fapt divers interesant despre poezia „Oaspeți nepoftiți” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din ciclul său de poezii intitulat „La curțile dorului,” publicat în 1921. Acest ciclu de poezii explorează teme precum căutarea sensului vieții, natura umană și relația omului cu divinitatea.

„Poezia „Oaspeți nepoftiți” este notabilă pentru modul în care Blaga folosește imagini și simboluri pentru a transmite idei profunde și filozofice. Ea prezintă imaginea oaspeților nepoftiți care intră în casa unui om, simbolizând aspecte neașteptate și imprevizibile ale vieții.

Plecară iarăşi voievozii daci
spre miazănoapte, de unde ne veniră,
cu oile şi cu bourii.
Şi ceilalţi, cari din răsărit sosiră
cu arapi şi cu cămile,
de asemeni se înduplecară
mai târzior, pe seară.
Fecioara-n marea zarvă nu se miră
că şi-a pierdut condurii.
Vrea linişte Maria
după atâţia oaspeţi,
vrea linişte de-acu, şi bucuria
să fie-a ei, deplină.
Poate mai bine-ar fi
să sufle-n steaua de la poartă,
s-o stingă. Ea singură-i de vină
că sosesc atâţia traşi-împinşi
din patru vânturi, cu nechez de soartă.
De-aceeaşi prea senină
părere e şi asinul bătrân,
ce roade-n petice condurii
găsiţi prin paie şi prin fân.
Maria n-avu timpul pân-acum
nici măcar să-şi vază pruncul
de-atâta solie din atâta drum.
S-apleacă peste iesle
şi peste lumină Maria.
De dragoste-i ţâşneşte laptele
în sâni, şi-i umezeşte ia.

Rezumat extins la poezia Oaspeţi nepoftiţi de Lucian Blaga

„Poezia ‘Oaspeți nepoftiți’ de Lucian Blaga este o operă literară semnificativă din ciclul ‘La curțile dorului,’ publicat în 1921. Această poezie explorează tema surprizelor și a provocărilor neașteptate pe care le aduce viața.

Poezia începe prin a prezenta imaginea unor oaspeți nepoftiți care intră în casa unui om, simbolizând evenimente sau întâmplări neașteptate din viață. Blaga subliniază că viața este plină de incertitudini și căutări ale sensului, iar omul trebuie să fie pregătit să facă față acestor surprize.

Versurile poeziei reflectă ideea că omul poate găsi încredere în sine și în propria sa putere de a înfrunta oaspeții nepoftiți ai vieții. Poetul sugerează că, în fața incertitudinilor, omul poate descoperi resurse interioare de curaj și înțelepciune.

Această poezie ilustrează abilitatea lui Blaga de a utiliza imagini poetice pentru a comunica idei filozofice profunde. Ea invită la reflecție asupra naturii umane și a modului în care omul poate înfrunta adversitățile și provocările neașteptate ale vieții cu încredere și înțelepciune. Poezia oferă o perspectivă asupra căutării sensului într-o lume imprevizibilă și plină de surprize.”

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.