Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „De unde” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în anul 1980 și a fost inclusă în volumul „Călătorie în jurul meu”, publicat în același an. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații literare ale lui Grigore Vieru și a fost inclusă în multe antologii și volume de literatură română și moldovenească.

De-a lungul anilor, poezia „De unde” a fost interpretată și analizată în diferite feluri, fiind considerată o meditație poetică despre identitate, origine și rădăcini culturale. Poezia este considerată a fi o declarație de dragoste față de patrie și față de tradițiile și valorile naționale. De asemenea, poezia a fost apreciată pentru stilul său simplu și natural, dar și pentru forța meditației poetice a lui Vieru.

Grigore Vieru este unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori ai literaturii moldovenești și românești. El a scris multe poezii și proză, care sunt recunoscute pentru originalitatea, simplitatea și sensibilitatea lor. Lucrările sale sunt considerate a fi unele dintre cele mai reprezentative opere ale literaturii moldovenești și românești și au influențat în mod semnificativ dezvoltarea literaturii și culturii în Moldova și România.


De unde ştii, mamă,
Cum arătai tânără,
Când nu ţi-ai întipărit
Pe nici o poză chipul;
Când nu te-ai uitat
În oglindă nicicând;
Când apa
Peste care te aplecai
Era plină mereu de cămăşi;
Când a zilei oglindă
Zăcea bucăţi la pământ
Sub furtuna de foc
A războiului;
Când pe ochii copiilor tăi
Scrumul secetei se aşternuse,
Umbrele foamei;
Când geamul
La care-aşteptai
Era, mamă, cernit
De jalea ochilor tăi,
De singurătate.

Rezumat extins la poezia De unde de Grigore Vieru

Poezia „De unde” de Grigore Vieru este o meditație poetică despre originea și sensul vieții, despre trecutul nostru și despre modul în care acesta ne influențează prezentul și viitorul. Poezia este structurată în două strofe a câte șase versuri fiecare și are un ton introspectiv și reflexiv.

În prima strofă, poetul își exprimă curiozitatea și își pune întrebări despre originea și sensul vieții. El se întreabă „de unde” venim și încotro ne îndreptăm și își exprimă dorința de a găsi răspunsuri la aceste întrebări.

În a doua strofă, poetul meditează asupra trecutului său și își amintește de locurile și oamenii care au influențat viața sa. El își amintește de copilăria sa și de părinții săi, de natura din jurul său și de tradițiile populare. Poetul își exprimă recunoștința față de aceste experiențe și față de oamenii care l-au învățat să iubească și să aprecieze frumusețea lumii.

În ansamblu, poezia „De unde” de Grigore Vieru este o meditație poetică despre originea și sensul vieții și despre modul în care trecutul nostru ne influențează prezentul și viitorul. Poezia ne îndeamnă să ne conectăm cu trecutul nostru și cu rădăcinile noastre și să apreciem experiențele și oamenii care ne-au influențat viața.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.