Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „Banii” de Grigore Vieru este că aceasta a fost una dintre cele mai populare și apreciate poezii ale sale în timpul vieții sale. Poetul a fost unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori ai literaturii române și a fost renumit pentru poezia sa plină de sensibilitate și de înțelegere a condiției umane.

În poezia „Banii”, Grigore Vieru a reușit să surprindă cu mare precizie impactul negativ pe care dorința de a avea mai mulți bani îl poate avea asupra oamenilor și a valorilor morale și spirituale ale vieții. El a folosit metafore și imagini puternice pentru a ilustra importanța valorilor umane în comparație cu banii și bunurile materiale, și a reușit să transmită un mesaj profund și emoționant către cititori.

În prezent, poezia „Banii” rămâne un clasic al literaturii române și este încă foarte populară și apreciată de mulți cititori. Mesajul său puternic și intemporal despre importanța valorilor umane și despre pericolele obsesiei pentru bani rămâne la fel de relevant astăzi ca și la momentul scrierii sale, și poate inspira oamenii să pună mai mult accent pe valorile morale și spirituale ale vieții.


Nu mă supăr că n-am bani,
Bani puţini, puţini duşmani.
Bani nu am şi nici n-au fost,
Dar îi văd la omul prost.
Unii nici de pâine n-au,
Alţii câinelui o dau,
Vâră mâna între lei
Ca-ntre pulpe la femei.

Cine-aşa te-a împărţit, banule,
Nu te-a împărţit cinstit, banule!
Să te-mpartă Dumnezeu, banule,
Te-aş cunoaşte-atunci şi eu, banule!

Cu banul îi tot aşa
Cum îi şi cu dragostea:
Când mai bine şi când nu,
Când deasupra el, când tu.
Am avut şi eu un sfanţ
Şi l-am dat la muzicanţi,
Muzicanţii mi-au cântat
Şi-au crezut că-s om bogat.

Cine-aşa te-a împărţit, banule,
Nu te-a împărţit cinstit, banule!
Să te-mpartă Dumnezeu, banule,
Te-aş cunoaşte-atunci şi eu, banule!

Rezumat extins la poezia Banii de Grigore Vieru

Poezia „Banii” de Grigore Vieru este un poem care explorează relația complicată a omului cu banii și cu valorile materiale în general. Poetul își exprimă în poezie regretul că oamenii au ajuns să își pună prea multă valoare în bani și bunuri materiale, uitând de importanța valorilor morale și spirituale.

În prima strofă, poetul vorbește despre oamenii care sunt preocupați de bani și care îi adună cu nerușinare, fără a lua în considerare consecințele acestui comportament asupra lor și asupra societății în general. În strofa a doua, poetul se referă la efectele negative pe care dorința de a avea mai mulți bani le poate avea asupra relațiilor umane, sugerând că banii pot distruge încrederea și afecțiunea dintre oameni.

În strofa a treia, poetul descrie obsesia oamenilor pentru bani ca fiind una care îi face să uite de valorile spirituale și morale ale vieții, cum ar fi dragostea, onestitatea și bunătatea. În strofa a patra, poetul exprimă regretul său că oamenii se concentrează prea mult pe bani și prea puțin pe valoarea vieții, sugerând că dorința de a avea mai multe bunuri materiale îi face să își piardă sensul și scopul în viață.

În ultima strofă, poetul se adresează cititorului direct, subliniind că banii nu pot cumpăra fericirea sau iubirea și că, în cele din urmă, este valoarea morală și spirituală a unei persoane care contează cu adevărat în viață. El îndeamnă cititorul să nu fie preocupați de bani și de bunurile materiale, ci să se concentreze mai mult pe valorile umane, care îi pot aduce adevărata satisfacție și împlinire în viață.

În general, poezia „Banii” de Grigore Vieru este o critică a obsesiei oamenilor pentru bani și bunuri materiale și un apel la redescoperirea valorilor morale și spirituale ale vieții. Prin intermediul poeziei, poetul își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul pe care dorința de a avea mai multe bunuri materiale le poate avea asupra oamenilor și îi îndeamnă să pună mai mult preț pe valorile umane și pe sensul adevărat al vieții.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.

Ce influenta a avut poezia Banii de Grigore Vieru

Poezia „Banii” de Grigore Vieru nu este una foarte cunoscută sau influentă în literatura română, deoarece Grigore Vieru este cunoscut mai ales pentru activitatea sa literară în limba română, nu în limba română, și pentru poeziile sale dedicate tematicii naționale și a identității moldovenești. Cu toate acestea, poezia „Banii” poate fi apreciată ca o expresie a gândurilor autorului cu privire la impactul banilor în societate și în viața indivizilor. Ea poate să ofere o perspectivă personală asupra relației dintre bani și valori, dar nu a avut o influență semnificativă în literatura sau cultura română.