Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Această pâine” de Grigore Vieru este că a fost transformată într-un cântec popular, interpretat de mai mulți cântăreți și formații din Republica Moldova și din România.

Printre cei mai cunoscuți interpreți se numără Zinaida Bolboceanu, Gheorghe Gheorghiu, și formația moldovenească Zdob și Zdub, care au inclus piesa în albumul lor din 1999, „450 de oi”. De asemenea, poezia a fost inclusă în manualele școlare din Republica Moldova și a fost recitată în diferite ceremonii și evenimente culturale.


Această pâine rotundă
Creşte pe apă
Ca floarea de lotus –
Pe apa sudorii noastre.

Această pâine albă
Desface-se albă, dulce
Ca floarea de lotus
Sub caldul sărut al luminii.

Această pâine cinstită
Se-nchide
Ca floarea de lotus
Sub ochi scorburos, hrăpăreţ.

Rezumat extins la poezia Această pâine de Grigore Vieru

Poezia „Această pâine” de Grigore Vieru este o meditație asupra importanței pâinii în viața noastră și a sacrificiilor pe care trebuie să le facă oamenii pentru a o produce.

Poezia începe cu o descriere a pâinii, sugerând că aceasta este ceva foarte important pentru oameni. Vieru descrie pâinea ca fiind „soarele pământului”, „prima grijă a lui Dumnezeu”, sugerând că aceasta este o sursă de viață și de energie.

El continuă prin a face o legătură între pâine și sacrificiul oamenilor care o produc. Poezia vorbește despre muncile grele și de durată pe care le depun oamenii pentru a produce pâinea, și despre faptul că aceasta este făcută din ceea ce ei numesc „sângele pământului”. Autorul subliniază faptul că oamenii care produc pâinea trebuie să fie respectați și apreciați pentru munca lor.

În final, poetul ajunge la concluzia că pâinea trebuie să fie apreciată la adevărata sa valoare și că trebuie să fim recunoscători pentru munca depusă de oamenii care o produc. El subliniază faptul că pâinea nu trebuie să fie irosită sau aruncată, ci trebuie consumată cu respect și recunoștință.

Poezia „Această pâine” de Grigore Vieru este un omagiu adus importanței pâinii în viața noastră și a muncii oamenilor care o produc. Autorul ne invită să medităm asupra faptului că pâinea nu este doar un aliment, ci o sursă de viață și de energie, care este produsă prin muncă grea și sacrificiu. În ansamblu, poezia ne îndeamnă să apreciem și să respectăm munca oamenilor, precum și să ne amintim de importanța lucrurilor simple, precum pâinea, în viața noastră de zi cu zi.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.