Grigore Vieru poezii despre copilarie

„Poezia Limba noastră cea română” a fost scrisă de Grigore Vieru în 1989, în timpul Revoluției din Republica Moldova. Poezia vorbește despre importanța limbii române și a păstrării ei în cadrul culturii și tradițiilor poporului moldovenesc.

De-a lungul timpului, poezia a devenit un imn al limbii române și este recitată cu ocazia unor evenimente importante în Republica Moldova și în România. Grigore Vieru a fost un poet și scriitor moldovean, considerat una dintre cele mai importante figuri literare ale secolului XX în Republica Moldova. Acesta a scris peste 40 de volume de poezie și proză, fiind cunoscut pentru versurile sale pline de emoție și sensibilitate.


Sărut vatra şi-al ei nume
Care veşnic ne adună,
Vatra ce-a născut pe lume
Limba noastră cea română.

Cânt a patriei fiinţă
Şi-a ei rodnică ţărână
Ce-a născut în suferinţă
Limba noastră cea română.

Pre pământ străvechi şi magic
Numai dânsa ni-i stăpână:
Limba neamului meu dacic,
Limba noastră cea română.

În al limbilor tezaur
Pururea o să rămână
Lomba doinelor de aur,
Limba noastră cea română.

Rezumat la poezia Limba noastră cea română de Grigore Vieru

Poezia, este o declarație de dragoste pentru limba română, o pledoarie pentru păstrarea identității și valorilor naționale, precum și o critică la adresa acțiunilor care amenință limba și cultura română.

Pe parcursul poeziei, autorul subliniază că limba română nu aparține doar unui singur om sau unei singure generații, ci este moștenirea tuturor românilor, trecuți și viitori. De asemenea, el amintește de rolul important al limbii în comunicarea cu cei din jur și în păstrarea tradițiilor și a culturii române.

În final, poezia se încheie cu un apel la unitate și la apărarea limbii române: „Unire-n cuget și-n simțiri, / La a noastre treburi toți, / Cu brațele să ne-ntindem, / Pe cât iubești tu române!”

Astfel, poezia este o manifestare a dragostei și respectului pentru limba și cultura română, o pledoarie pentru păstrarea identității și valorilor naționale, precum și un apel la unitate și solidaritate în apărarea acestora.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.