Grigore Vieru poezii despre copilarie

Poezia „Mâinile mamei” de Grigore Vieru a devenit una dintre cele mai populare poezii din literatura română, fiind recitată la ceremonii de absolvire, în serbările școlare și la alte evenimente importante din viața tinerilor. În plus, poezia a fost interpretată și în diferite adaptații muzicale, ceea ce demonstrează influența puternică pe care o are mesajul său universal și emoțional asupra publicului.


Când m-am născut, pe frunte eu
Aveam coroană-mpărătească:
A mamei mână părintească,
A mamei mână părintească.

Duios, o, mâna ei întâi
Cu mâna dragei mele feţe
S-au întâlnit la mine-n plete,
S-au întâlnit la mine-n plete.

Copii am. Dar şi-acuma când
Vin zorii noaptea s-o destrame,
Găsesc pe frunte mâna mamei,
Găsesc pe frunte mâna mamei.

O, mâna ei, o, mâna ei,
O, mâna ei, ca ramul veşted,
A-mbătrânit la mine-n creştet,
A-mbătrânit la mine-n creştet.

Rezumat extins la poezia Mâinile mamei de Grigore Vieru

Poezia „Mâinile mamei” de Grigore Vieru este o celebrare a rolului vital pe care îl joacă mamele în viața noastră. Prin intermediul versurilor pline de sensibilitate și imagistică puternică, Vieru evocă imaginea mâinilor mamei sale, care l-au îngrijit și l-au încurajat de-a lungul vieții sale.

Poezia începe cu o descriere a mâinilor mamei, care sunt comparate cu o pasăre care își întinde aripile pentru a-și proteja puii. Autorul descrie apoi cum aceste mâini au grijă de copilul său, de la îngrijirea rănilor și până la încurajarea sa să-și urmeze visurile.

Vieru subliniază, de asemenea, importanța simbolistică a mâinilor mamei, care sunt asociate cu dragostea, compasiunea și puterea de a vindeca. El evocă imaginea mâinilor mamei care își țin copilul cu putere, protejându-l de durere și suferință, dar și oferindu-i căldura și siguranța unui adăpost.

În final, autorul evidențiază cât de mult își dorește să-și simtă din nou mâinile mamei sale și să se întoarcă la acea perioadă a vieții sale când totul părea atât de simplu și sigur. Poezia se încheie cu o invocație a mâinilor mamei, care reprezintă atât o dorință personală, cât și o recunoaștere a importanței majore pe care o au mamele în viața noastră.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.