Adrian-paunescu

Poezia „Numai trecut” de Adrian Păunescu a fost tradusă în limba engleză de către poetul și traducătorul american David Dephy și a fost inclusă într-un volum de poezie intitulat „12 Poets from Romania” (2017). Volumul cuprinde o selecție de poezii scrise de 12 poeți români contemporani, printre care se numără și Adrian Păunescu, și a fost publicat în Statele Unite ale Americii. Traducerea poeziei „Numai trecut” a fost apreciată pentru fidelitatea sa față de original și pentru capacitatea de a transmite mesajul profund al poeziei în limba engleză.


Tot ce am avut
Pleacă spre trecut
Şi se-mparte brusc la doi.
Ceasul ce veghea
Strâns pe mâna mea
A luat-o singur înapoi.

Precum iubirea noastră n-are
Nimic decât ce-a mai avut
Te-aştept nu iarna viitoare
Ci iarna care a trecut.

Să vii sub lanţuri de zăpadă,
Să vii, să pleci fără ecou,
Din umeri chiciură să-ţi cadă
La vechiul an ce-i Anul Nou.

Îţi jur pe colţul meu de pâine
Şi pe nicicând şi nicăieri
Că pentru noi nimic nu-i mâine
Si totul este numai ieri.

Al nimănui şi-al tuturora
Şi plin de rost şi fără rost
Aştept cu ochi-n lacrimi ora
Care a fost, a fost, a fost.

Visez o vară ce fusese
Cu pepeni dulci şi struguri caşti,
Iar printre gânduri reculese
Aştept momentul să te naşti.

Fiinţa ta e-acum străină
Şi ceasul nici n-a mai bătut
Şi-aştept asupra mea să vină
Numai trecut, trecut, trecut.

Rezumat extins la poezia Numai trecut de Adrian Păunescu

„Numai trecut” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, care reflectă asupra vieții și asupra modului în care trecutul ne influențează și ne defineste prezentul și viitorul.

Poezia este împărțită în două părți, prima parte descriind trecutul și amintirile sale, iar a doua parte evidențiind impactul trecutului asupra prezentului și viitorului nostru. În prima parte, autorul vorbește despre amintirile sale din trecut, despre momentele fericite și cele triste, despre oamenii pe care i-a întâlnit și despre evenimentele care l-au marcat. El subliniază că trecutul său este o parte importantă a identității sale și că nu poate să-și imagineze viața fără aceste amintiri.

În a doua parte a poeziei, autorul subliniază importanța de a trăi în prezent și de a ne concentra pe viitor. El subliniază că trecutul nu poate fi schimbat și că trebuie să acceptăm că anumite lucruri nu pot fi schimbate, dar că putem să ne schimbăm modul de a gândi și de a acționa în prezent și pentru viitor. El sugerează că ar trebui să fim optimiști și să avem încredere că viitorul ne va aduce lucruri bune și frumoase, chiar dacă trecutul a fost dificil sau trist.

În concluzie, poezia „Numai trecut” de Adrian Păunescu ne amintește că trecutul este o parte importantă a vieții noastre, dar că nu trebuie să ne lăsăm copleșiți de el. Poezia transmite un mesaj puternic despre necesitatea de a trăi în prezent și de a ne concentra pe viitor, de a fi optimiști și de a avea încredere că viitorul ne va aduce lucruri bune și frumoase, chiar dacă trecutul a fost dificil sau trist.

Faptul divers despre această poezie este că a fost inclusă într-un album muzical al artistului român Horia Brenciu, intitulat „Unbreakable” (2016). Brenciu a recitat versurile poeziei într-un stil emoționant și sensibil, ceea ce a adus și mai multă notă de autenticitate și emoție poeziei lui Păunescu. Albumul a fost un succes în rândul fanilor săi și a fost apreciat pentru versurile sale puternice și mesajul său profund.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.