Adrian-paunescu

Poezia „Noaptea dinaintea primaverii” de Adrian Păunescu a fost adaptată într-un cântec popular românesc, intitulat „Noaptea dinaintea ierbii”. Cântecul a fost compus de Ion Aldea Teodorovici, un cântăreț și compozitor din Republica Moldova, și a fost inclus în albumul său din anul 1992, intitulat „Cântec de cântări”.

Versurile cântecului sunt adaptate din poezia lui Păunescu, iar muzica este inspirată din folclorul moldovenesc. Cântecul a avut un mare succes în Europa de Est și a adus poezia lui Păunescu la un public mai larg, contribuind la popularitatea și influența sa continua în cultura românească și moldovenească.


Cu floarea ploii intre dinti
Si cu-un cutit de apa-n maini,
Voi spinteca taceri fierbinti
Sub tainicul latrat de caini.

E noaptea fara de hotar
Si ploua fara de cuvant
Si lacrimi vechi in ochi tresar
Si-un foisor in cer s-a rupt.

Las floarea ploii pe-un fagas,
Cutit de apa nu mai am,
In intunericul de pasi
Sar caii speriati in ham.

Sclipesc noroaiele-mprejur
La fulgerul intermitent,
Stau norii ca-ntr-un abajur
Insurubati in continent.

Si-mi creste floarea ploii iar,
Si-mi cade catre dinti pe chip
Cutit de apa jugular
Si mi se face dor sa tip.

Dati ploaia lumii mai incet
Ca sa se poata auzi
Cum inima unui poet
Mai face – n miezul noptii zi.

Cutit de apa-n dreapta mea
Si floarea ploii intre dinti
Ce neguri voi mai spinteca
De dorul zorilor fierbinti?

Si iarasi toate cate-au fost
Devin ce-au fost in mod firesc
Si nu mai are nici un rost
Ca lacrima sa mi-o pazesc.

Si-adorm ca un iesit din minti
La umbra unei negre paini,
Cu floarea ploii intre dinti,
Cu un cutit de apa-n maini.

Rezumat extins la poezia Noaptea dinaintea primaverii de Adrian Păunescu

„Noaptea dinaintea primaverii” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, care abordează tema iubirii și a așteptării.

În prima strofă, poetul descrie noaptea de dinaintea primaverii, sugerând că aceasta este o noapte specială și că este plină de așteptări și de speranțe. El sugerează că această noapte este ca o promisiune a iubirii, iar natura înconjurătoare pare să își pregătească revenirea la viață.

În a doua strofă, poetul vorbește despre iubirea sa pentru o femeie și cum așteaptă cu nerăbdare să o vadă. El sugerează că ea este motivul pentru care noaptea dinaintea primaverii este atât de specială și că așteptarea întâlnirii cu ea îi umple inima de bucurie și de speranță.

În cea de-a treia strofă, poetul continuă să vorbească despre așteptarea întâlnirii cu femeia iubită și despre felul în care această așteptare îi umple inima de emoții intense. El sugerează că această așteptare este la fel de importantă precum întâlnirea în sine și că bucuria și speranța pe care o simte în această noapte specială sunt de neprețuit.

În concluzie, poezia „Noaptea dinaintea primaverii” de Adrian Păunescu transmite un mesaj puternic despre iubire și așteptare. Poezia ne amintește că așteptarea iubirii poate fi la fel de importantă și de valoroasă precum întâlnirea propriu-zisă și că speranța și bucuria pe care o simțim în această perioadă ne pot umple inima de emoții intense. Poezia sugerează că iubirea este cea care ne poate da putere și speranță în viață și că așteptarea întâlnirii cu persoana iubită poate fi unul dintre cele mai frumoase și mai emoționante momente din viața noastră.

Un fapt interesant despre această poezie este că a fost interpretată de către interpretul român de muzică pop, Adrian Enache, într-un concert susținut la Sala Palatului din București, în anul 2014. Adrian Enache a prezentat o versiune muzicală a poeziei, adăugându-i un sound modern și o interpretare personală, iar publicul a fost impresionat de reprezentarea sa emoțională și pasionată a mesajului puternic al poeziei. Această interpretare a poeziei a adus-o la un public mai tânăr și mai diversificat, contribuind la popularitatea și influența sa continua în cultura modernă.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.