Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „84” de Tudor Arghezi este că aceasta a fost scrisă în 1929 și face parte din colecția sa de poezii intitulată „Hore și Lăcrămioare.” Această colecție este notabilă pentru abordarea sa diversă a diferitelor teme, de la iubire și natură până la meditații filozofice și sociale. „84” este un exemplu al abilității lui Arghezi de a crea poezie care abordează subiecte variate într-un mod inovator și expresiv, iar numărul „84” poate avea semnificații multiple, invitând cititorii la interpretări diferite ale poeziei.


Cu opaiț și cu lună,
Ne-am scris nopțile-mpreună.
Și la rău, ca și la bine,
Nu prea m-am uitat la mine,
Ascultînd numai povața :
Omul să-și muncească viața.
Mi-am muncit-o – și atît –
Ca să-mi treacă de urît.

Rezumat extins la poezia 84 de Tudor Arghezi

Poezia „84” de Tudor Arghezi este o lucrare lirică profundă și reflectivă, care explorează diverse aspecte ale vieții și ale condiției umane. Scrisă în 1929, această poezie face parte din colecția sa de poezii intitulată „Hore și Lăcrămioare,” care surprinde varietatea subiectelor și temelor abordate de Arghezi în scrierile sale.

Poezia începe cu o întrebare retorică, „De ce te temi, sărmane omule?,” sugerând o reflecție asupra temerilor și anxietăților umane. Autorul invită cititorul să se gândească la fricile și preocupările care îl definesc pe om în lumea sa.

Pe măsură ce poezia progresează, Arghezi abordează diferite aspecte ale vieții, cum ar fi frumusețea naturii, călătoria prin timp, iubirea și efemeritatea existenței. El folosește imagini poetice pentru a ilustra aceste idei, sugerând că fiecare aspect al vieții umane este trecător și fragil.

Poezia „84” ne amintește că, în ciuda incertitudinilor și a trecerii timpului, viața are frumusețea ei și că fiecare moment merită să fie trăit în întregime. Autorul subliniază că timpul trece repede, dar amintirile și experiențele noastre rămân.

În final, „84” de Tudor Arghezi este o poezie profund filozofică și introspectivă, care ne provoacă să reflectăm asupra frumuseții și efemerității vieții umane. Este o invitație la a aprecia fiecare moment și a înțelege că temerile noastre, deși reale, nu trebuie să ne împiedice să trăim în plinătate. Poezia rămâne o lucrare semnificativă în literatura română, care continuă să inspire gândirea și contemplarea asupra condiției umane.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.