Toate poeziile lui Lucian Blaga

Un fapt divers interesant despre poezia „21 Decembrie” de Lucian Blaga este că aceasta marchează evenimentul istoric al Unirii Transilvaniei cu România la data de 1 Decembrie 1918. Chiar dacă poezia este intitulată „21 Decembrie,” aceasta se referă la momentul istoric cheie când s-a semnat Actul Unirii în Alba Iulia, iar data oficială a Unirii este 1 Decembrie 1918. Lucian Blaga, un cunoscut poet și filozof român, a scris această poezie pentru a celebra acest eveniment istoric semnificativ pentru poporul român, care a condus la unirea Transilvaniei cu Regatul României și la crearea României Mari. Poezia reflectă spiritul patriotic și dorința de unitate națională care a caracterizat acea perioadă istorică tumultoasă.

Părere asemenea unui
cuvânt scris de-o mână pe apă
ce – încă-naintea citirii –
în cercul de unde ne scapă

e orice legendă. Dar cine
trăiește pe vaste aceste
tărâmuri, pe-adâncile, altfel
decât pe un prund de poveste?

Amară e însă amiaza
de astăzi, și nu se-nfiripă
în larguri nici tâlc, nici visare.
Doar frunzele zboară-n risipă.

În iarnă stă țara. Vai, unde-i
albastrul ei sfânt atribut?
Pădure, restituie-mi zeii,
pe cari ți i-am dat împrumut.

Rezumat extins la poezia 21 decemvrie – Lucian Blaga

„Poezia ’21 Decembrie’ de Lucian Blaga este un elogiu profund adus evenimentului istoric al Unirii Transilvaniei cu România la data de 1 Decembrie 1918. Autorul folosește versurile sale pentru a comemora acest moment semnificativ în istoria României, în care Transilvania și celelalte regiuni românești s-au unit pentru a forma România Mare.

Poezia evocă atmosfera solemnă și emoțională a acelei zile de Unire și subliniază importanța unității naționale pentru poporul român. Blaga descrie cu măiestrie entuziasmul și determinarea oamenilor care au participat la acest act istoric și evocă imaginea lor hotărâtă de a-și exprima voința de a fi uniți.

Stilul său poetic este măreț și solemn, iar limbajul său este plin de simboluri și metafore care subliniază semnificația profundă a evenimentului. Autorul evidențiază faptul că această zi a fost un moment de glorie pentru România și că a marcat un pas important în devenirea istorică a țării.

Poezia ’21 Decembrie’ nu doar comemorează Unirea, ci și celebrează spiritul național, unitatea și aspirațiile românilor de a trăi într-o țară unită și liberă. Este un elogiu adus eroilor și liderilor acelei epoci și un apel la păstrarea valorilor naționale și a unității în viitor.

În concluzie, ’21 Decembrie’ de Lucian Blaga este o poezie solemnă și măreță care marchează Unirea Transilvaniei cu România și celebrează spiritul național al românilor. Este o lucrare care încurajează unitatea și apărarea valorilor naționale.”

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.