Toate poeziile lui Lucian Blaga

Un fapt divers interesant despre poezia „1959!” de Lucian Blaga este că aceasta a fost scrisă pentru a marca cel de-al zecelea an de la moartea lui Lucian Blaga, care a avut loc în 1961. Prin intermediul acestei poezii, Blaga și-a exprimat profunda sa legătură cu timpul și cu propriul său destin, reflectând asupra trecerii anilor și a succesiunii evenimentelor din viața sa. Poezia servește ca o reflecție personală și ca o modalitate de a marca această aniversare importantă în cariera sa literară și în viața sa ca poet.

Îi este pustiului sete
de sfinți și de rouă.
O mie nouă sute cincizeci și nouă!
An fără rouă.

De semenii noștri,
de-așezăminte,
de-abia ne-aducem
prin timpuri aminte.

Cetatea aceasta nu știm
de-i veche sau nouă.
S-a spune odată: 59,
an fără rouă.

Crește pustiul: vai nouă!
Nici sfinți și nici rouă.
O, semeni și-așezăminte,
vai nouă, vai nouă!

Rezumat extins la poezia 1959! de Lucian Blaga

„Poezia ‘1959!’ de Lucian Blaga este o meditație profundă asupra trecerii timpului și asupra propriului destin. Scrisă pentru a marca cel de-al zecelea an de la moartea poetului (1961), această poezie reflectă introspectiv asupra anilor petrecuți și a schimbărilor survenite în viața și în creația lui Blaga.

Poezia începe cu o rememorare a evenimentelor din 1959 și evocarea anilor petrecuți, evidențiind momentele semnificative și amintirile din trecut. Autorul exprimă dorința de a redescoperi și reinterpreta acele momente, subliniind că timpul este un continuum în care trecutul și prezentul se intersectează.

Blaga explorează conceptul de destin și își pune întrebări cu privire la rostul și semnificația vieții sale. El contemplă succesiunea evenimentelor și a schimbărilor din viața sa, subliniind fragilitatea și efemeritatea existenței umane.

Stilul său poetic este introspectiv și solemn, iar limbajul său este bogat în imagini și metafore. Poezia ‘1959!’ oferă o perspectivă profundă asupra relației dintre individ și timp, între trecut și prezent, și invită cititorul la o călătorie în interiorul gândirii și sentimentelor autorului.

În concluzie, ‘1959!’ de Lucian Blaga este o poezie introspectivă și contemplativă care examinează relația complexă dintre poet și timp, dintre amintiri și prezent, reflectând asupra semnificației existenței și a trecerii anilor.”

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.