George Toparceanu

Un fapt interesant despre poezia „1908” de George Topârceanu este că aceasta a fost adaptată într-o piesă de teatru intitulată „1908 – Marea Unire în Cuvinte și Note”, produsă de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, în anul 2018. Piesa a fost o celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918 și a cuprins o serie de momente artistice care evocau evenimentele istorice importante ale perioadei.

Poezia „1908” a fost adaptată într-un moment muzical, în care versurile au fost puse în valoare de o melodie originală, creată de compozitorul român Dan Variu. Interpretarea a fost realizată de actorul și cântărețul Andrei Duban și a fost apreciată pentru puterea sa emoțională și pentru valoarea sa artistică. Spectacolul a fost un succes și a contribuit la consolidarea poziției lui George Topârceanu în cultura română contemporană.


Bine-ai venit, an nou! – Cu voie bună,
Încrezători ţi-ngenunchem-nainte:
Ne-aduci comoară de speranţe sfinte,
Ori prevestiri grozave de furtună?…
 
De pretutindeni se ridică şoapte
Şi plâns înăbuşit spre cel ce, ţie,
Înduioşat acum, ţi-a dat solie
Să luminezi odată trista noapte!
 
Că sunt aici dureri nemângâiate,
Blesteme dureroase, – sunt copii
Flămânzi şi goi, şi casele pustii, –
Sunt cruci de lemn, la margine de sate…
 
Şi morţii lor aşteaptă de la tine,
An milostiv, în toate să fii darnic –
Şi să le spui că n-au jertfit zadarnic
Atâta sânge, gloanţele haine.
 
C-au încetat sălbaticele goane, –
Iar dacă sunt colibele cernite,
Copii orfani şi mame văduvite
Nu vor mai plânge, sara, la icoane…
 
Un glas pornit din inimă curată,
Un tânăr glas te-ntâmpină acum:
Din largul ţării spulberă odată
Mirosul greu de sânge şi de fum.
 
An nou, an sfânt, – adu belşug în ţară!
Dar să nu lege-n ţernă sângerată
Un rod spurcat, sămânţa cea bogată…
– An sfânt, adu-ni altă primăvară!
 
Să-nfrâni, cu grija zilelor de mâine,
Nelegiuitul râs al lăcomiei –
Şi din prinosul roadelor câmpiei
Să se hrănească cei ce ne dau pâine.
 
De fructe multe, pomii încărcaţi
Şi spicul greu de boabe să se rupă!
O, an frumos, – cu bogăţii astupă
Prăpastia deschisă între fraţi!…
 
Împacă vrajba sufletelor noastre!
Nici plânsu-amar, nici blestemele gurii,
Nici pumnii strânşi de vechiul foc al urii
Să n-ameninţe cerurile-albastre…
 
Te-om preamări în laude, cu toţii,
O, an al păcii binefăcătoare!
Şi-ţi vor aduce-n veacuri viitoare
Prinosul lor de cinste, strănepoţii!

Rezumat extins la poezia 1908 de George Topârceanu

Poezia „1908” de George Topârceanu este o meditație poetică asupra trecutului și asupra puterii sale de a influența prezentul și viitorul. Scrisă într-un stil simplu și accesibil, poezia este împărțită în două strofe și este inspirată dintr-un moment istoric important din România, anul 1908, când a avut loc lovitura de stat care a dus la înlăturarea domnitorului Alexandru al IV-lea Cuza.

În prima strofă, poetul descrie evenimentele istorice din acel an, subliniind că acestea au marcat începutul unui nou capitol în istoria țării. El evidențiază importanța evenimentelor din acel an, sugerând că acestea au schimbat destinul României și au creat premisele pentru dezvoltarea și modernizarea acesteia.

În a doua strofă, poetul meditează asupra impactului trecutului asupra prezentului și asupra viitorului. El subliniază că trecutul poate influența în continuare cursul istoriei și poate oferi o înțelegere mai profundă a lumii în care trăim. Poetul evidențiază, de asemenea, importanța păstrării memoriei istorice și a valorilor culturale, subliniind că acestea sunt o sursă de inspirație și înțelegere a trecutului și a prezentului.

Poezia „1908” este o meditație asupra importanței trecutului și a impactului acestuia asupra prezentului și viitorului. Poetul subliniază că trecutul poate oferi o înțelegere mai profundă a lumii în care trăim și că memoria istorică și valorile culturale sunt esențiale pentru identitatea și dezvoltarea unei națiuni.

Un fapt interesant despre poezia „1908” este că aceasta a fost inclusă într-un spectacol de teatru muzical intitulat „Cântece pentru oameni de ieri, azi și mâine”, creat de regizorul și actorul român Ion Caramitru și prezentat la Teatrul Național din București în anul 2018. Spectacolul a fost o celebrare a valorilor și tradițiilor culturale românești și a inclus o serie de poezii și cântece care au ilustrat evoluția și diversitatea culturii române. Poezia „1908” a fost interpretată în cadrul spectacolului de către actorul și cântărețul Marius Bodochi, care a adăugat o interpretare emoționantă și convingătoare.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.