vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „15 mai 1848” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost scrisă într-o perioadă în care mulți intelectuali români luptau pentru drepturile și libertatea țării lor. Alecsandri, împreună cu alți scriitori și lideri politici, a făcut parte din mișcarea naționalistă românească și a contribuit la lupta pentru independență și libertate.

De asemenea, poezia „15 mai 1848” este una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări ale lui Alecsandri, datorită mesajului său puternic și emoționant despre lupta pentru libertate și independență a României. Mesajul poeziei a avut un impact puternic asupra societății și culturii din acea perioadă, sugerând că lupta pentru libertate și dreptate trebuie să fie o prioritate pentru oamenii din România.

De asemenea, Vasile Alecsandri este considerat unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române, fiind recunoscut pentru poezia sa lirică și pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii și a literaturii din țara sa. El a fost un simbol al identității naționale și al patriotismului românesc și a avut un impact puternic asupra societății românești prin lucrările sale.


Fraţilor, nădejde bună! fiţi cu toţi în veselie!
Cerul însuşi ocroteşte scumpa noastră Românie!
Azi e ziua de-nviere a românului popor,
Care singur îşi urzeşte dulce, mândru viitor.
 
Priviţi cerul cum se-ntinde ca o mare-nseninată;
Priviţi soarele ce-aruncă o lumină înflăcărată;
Priviţi văile-nflorite, codrii, munţii înverziţi!
Cerul, soarele, pământul astăzi sunt împodobiţi;
Căci e ziua mult dorită, căci e zâna mult măreaţă,
Unde falnic se ridică România îndrăzneaţă!
 
Fraţilor, nădejde bună! azi, sub cerul fără nori,
Libertatea, România se-ntâlnesc pe câmpi de flori
Şi-nnoiesc în faţa lumii a lor veşnică-nfrăţire
Dup-o lungă, dureroasă şi fatală despărţire.
 
Fraţilor, nădejde bună! Viitorul ce urziţi
Va fi vrednic de trecutul a strămoşilor slăviţi!
Bărbăţia şi unirea între voi de-acum domnească,
Şi strigaţi în libertate: România să trăiască!

Rezumat extins la poezia 15 mai 1848 de Vasile Alecsandri

„15 mai 1848” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care celebrează Revoluția de la 1848 din Țara Românească și Moldova, un moment important în istoria României. Prin intermediul versurilor, poetul transmite ideea că revoluția a fost un moment de unitate și de luptă pentru libertate și independență.

În primele strofe ale poeziei, Alecsandri descrie imaginea unei zile de primăvară, care simbolizează speranța și optimismul pentru viitor. El sugerează că această zi este specială și că aceasta a adus cu ea un nou început pentru țara noastră.

În continuare, poetul explorează tema revoluției și remarcă că aceasta a fost un moment de unitate și de luptă pentru libertate și independență. El sugerează că revoluția a fost o forță care a adus oamenii împreună și care i-a făcut să lupte împreună pentru drepturile lor.

În final, Alecsandri își exprimă convingerea că revoluția a fost un moment important în istoria noastră și că aceasta a adus cu ea speranța și libertatea pentru viitor. El remarcă că lupta pentru libertate este o luptă continuă și că trebuie să continuăm să luptăm pentru drepturile și libertatea noastră.

În ansamblu, „15 mai 1848” este o poezie puternică și emoționantă despre Revoluția de la 1848 și despre lupta pentru libertate și independență a României. Vasile Alecsandri reușește să transmită mesajul puternic că revoluția a fost un moment de unitate și de luptă pentru drepturile și libertatea noastră și că trebuie să continuăm să luptăm pentru acestea în prezent.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.