Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „13 strofe despre mankurţi” de Grigore Vieru este legat de modul în care această poezie a fost percepută în timpul regimului sovietic. Poezia a fost publicată în anul 1977, într-o perioadă în care regimul sovietic exercita o puternică presiune asupra libertății de exprimare și asupra culturii moldovenești. Cu toate acestea, poezia a devenit rapid populară în rândul oamenilor și a fost considerată un simbol al luptei împotriva opresiunii și a nedreptății.

Mankurții erau oamenii săraci și marginalizați din Republica Moldova, care erau persecutați de autorități și erau considerați inferiori din punct de vedere social. Prin intermediul acestei poezii, Grigore Vieru a reușit să transmită mesajul că fiecare persoană are dreptul la libertate și demnitate, indiferent de condiția socială sau etnică.

Poezia a devenit o sursă de inspirație pentru oamenii care se confruntau cu nedreptățile și abuzurile regimului sovietic, iar Vieru a devenit un simbol al luptei pentru libertate și dreptate în Republica Moldova. Poezia a continuat să fie recitată și apreciată în perioada de după prăbușirea Uniunii Sovietice și a fost inclusă în manualele școlare ca exemplu de artă poetică și de valori culturale. Astfel, poezia „13 strofe despre mankurţi” rămâne un testament al puterii poeziei de a transmite mesaje puternice și de a mobiliza oamenii în lupta împotriva nedreptății și a opresiunii.


Ei ne hăcuiră graiul
Şi doina, şi harta!
Ei, care astăzi vânează
„Literatura şi Arta!”

Ei datina o spurcară
Barbar şi sinistru!
Ei, care astăzi adulmecă
Revista „Nistru”!

Ei gâtuiră prădalnici
Biserici frumoase!
Ei ne răstigniră pe crucea
Lui ’46!

Ei ne-au mânat spre Siberii
Cu pistolul din urmă!
Ei ne-au scos din ogradă
Văcuţa şi turmă!

Ei au dus omul la ocnă
Pentru trei ciocălăie!
Ei ne remodelează fiinţa
Pe diferite ilăie!

Ei pe dealuri lăsară
Să năvălească tutunul
Ca friţul cel fără de milă
Cu tancul şi tunul!

Ei marchează locul
Unde-n ţărâna mănoasă
Se va crăci uzina
Ca la dânsa acasă!

Ei otrăvesc pământul
Şi izvorul, ah, bietul.
Ei sunt gata să tragă
În cei care-şi cer alfabetul!

Ei linguşesc străinul
Cu struguri şi glume!
Ei spun: „zdrasti”
Propriei mume!

Ei spun că Ştefan cel Mare
Armonia urbană o strică.
Ei ne-au minţit la şcoală
Că nu avurăm nimica!

Ei se urcară pe ghebul
Numelor noastre strâmbate
Să ne anunţe că-n poartă
Viitorul cel mare bate!

Ei printre mormintele noastre
Cu medalia-n dinţi, cu folosul,
Aleargă în cuşti fericiţi
Ca javra cu osul!

Ei prin lacrimă graniţe
Trag şi-n două o taie!
Ei, înnodaţii neruşinaţii!
Huideo, potaie!

Rezumat extins la poezia 13 strofe despre mankurţi de Grigore Vieru

„13 strofe despre mankurţi” este o poezie scrisă de Grigore Vieru în anul 1977, care explorează tema umanității și a drepturilor omului în contextul perioadei sovietice din Republica Moldova. Poezia descrie lupta oamenilor împotriva abuzurilor și a nedreptății și vorbește despre importanța păstrării libertății și a demnității umane.

Poezia începe prin prezentarea mankurților, care erau un grup de oameni săraci și marginalizați din Republica Moldova în perioada sovietică. Aceștia erau persecutați și opresați de autorități, dar rezistau cu curaj și determinare.

Vieru descrie apoi o serie de imagini sugestive ale vieții mankurților, inclusiv dificultățile pe care le întâmpinau și rezistența lor împotriva nedreptății. Poezia sugerează că mankurții erau un simbol al tuturor oamenilor care se confruntau cu opresiunea și injustiția în timpul regimului sovietic.

În partea a doua a poeziei, Vieru își exprimă solidaritatea și compasiunea față de mankurți și îi îndeamnă pe oameni să se ridice împotriva nedreptății și a abuzurilor. Poezia sugerează că fiecare persoană are dreptul la libertate și demnitate și că trebuie să luptăm pentru aceste drepturi.

În final, poezia subliniază importanța păstrării tradițiilor și a culturii noastre, în ciuda influenței și a presiunii exercitate de puterile străine. Vieru sugerează că identitatea noastră și libertatea noastră sunt cele mai importante valori, care trebuie protejate și cultivate cu grijă.

„13 strofe despre mankurți” este o poezie puternică și emoționantă, care a fost scrisă într-un moment dificil al istoriei Republicii Moldova. Poezia ilustrează talentul lui Vieru de a transmite mesaje puternice și emoționante prin intermediul poeziei sale și a devenit un simbol al luptei pentru libertate și demnitate umană în Republica Moldova.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.