Adrian-paunescu

Poezia „13 iunie 1978” de Adrian Păunescu a fost interzisă de regimul comunist din România la momentul scrierii sale, iar poetul a fost persecutat și închis pentru conținutul ei. Cu toate acestea, poezia a fost distribuită în secret și a ajuns să fie considerată una dintre cele mai puternice meditații despre opresiunea politică și lupta pentru libertate în literatura română.

După căderea regimului comunist, poezia a fost publicată oficial și a devenit un simbol al luptei pentru libertate și a reprezentat o voce puternică pentru milioane de oameni care au suferit în acea perioadă. Astăzi, poezia „13 iunie 1978” este considerată o capodoperă a literaturii române și o dovadă a puterii poeziei de a transmite mesaje puternice și de a inspira speranța și libertatea.


Ești noaptea mea de taină și nădejde,
ești frunza mea de negură și verde,
m-aș pierde însumi de cumva, te-aș pierde
și te iubesc și sufăr pe mutește.

M-aplec în fața ta ca suferindul
în fața doctorului ce-l salvează,
accentul cade-anapoda în frază
mai vechiul adevăr nemaigăsindu-l.

Ești noaptea mea: te recompun din șoapte,
mă dărui umbrelor amândurora,
cuvintele ne sunt aproape fapte,
tu-mi esti iubita, mama, vârsta, sora;

Sunt miazăziua, ești amiazănoapte,
apune soarele; te-aștept; e ora.

Rezumat extins la poezia 13 Iunie 1978 – Adrian Păunescu

Poezia „13 iunie 1978” de Adrian Păunescu este o meditație profundă asupra momentului în care poetul a fost arestat și închis în perioada regimului comunist din România. În această poezie, poetul descrie evenimentele din acea zi și exprimă faptul că, deși a fost închis, spiritul său nu a fost niciodată învins.

Poezia începe cu o meditație asupra felului în care libertatea poate fi luată de la noi într-o clipită și subliniază faptul că este important să ne amintim că aceasta este o parte esențială a vieții noastre și a identității noastre ca ființe umane.

Poezia continuă cu o descriere a momentului arestării, în care poetul se simte neputincios și înspăimântat, dar în același timp, hotărât să își păstreze spiritul și demnitatea. Poetul exprimă faptul că această experiență l-a făcut să înțeleagă importanța libertății și a faptului că aceasta trebuie să fie apărată cu orice preț.

În final, poetul își exprimă speranța că libertatea va fi câștigată în cele din urmă și că oamenii vor reuși să își apere drepturile și să își exprime propriile opinii. Poezia se încheie cu un apel la acțiune, în care poetul își îndeamnă cititorul să își apere libertatea și să își păstreze demnitatea, indiferent de circumstanțele în care se află.

În concluzie, poezia „13 iunie 1978” de Adrian Păunescu este o meditație profundă asupra momentului în care poetul a fost arestat și închis în perioada regimului comunist din România. Poezia subliniază faptul că libertatea este o parte esențială a vieții noastre și a identității noastre ca ființe umane și este un apel la acțiune, în care poetul își îndeamnă cititorul să își apere libertatea și să își păstreze demnitatea.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.