vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „1 Mai” de Vasile Alecsandri este că a fost scrisă în anul 1858, cu șase ani înainte de prima sărbătoare oficială a Zilei Internaționale a Muncii, care a avut loc în 1 mai 1864 în Statele Unite ale Americii.

Astfel, poezia lui Alecsandri poate fi considerată un precursor al acestei sărbători internaționale a muncii. De asemenea, poezia a fost publicată pentru prima dată în revista „Convorbiri literare” în anul 1867, și a devenit un simbol al valorilor sociale și al muncii din cultura română.


Acea zi mult frumoasă, cea zi de neuitare,
Când pentru-ntâia oară amorul înfocat
Ne-a strâns la sânu-i dulce cu-o dulce-mbrăţişare
Şi a depus pe frunte-ţi întâiul sărutat!
 
Acea zi mult iubită, când tu, prin o minune,
Mi-ai dat reînviere l-al dragostei altar,
Din suvenirul nostru în veci nu va apune,
Căci ea a fost hotarul trecutului amar!
 
Ea se împodobise cu-al primăverii soare
Şi se-ngâna voioasă cu frumuseţea ta,
Dar tu-mi păreai mai dulce şi mai încântătoare
Decât chiar primăvara care ne încânta.
 
O! cât erai atunce de albă şi frumoasă,
Când dorul tău, în ceruri zburând cu-al meu suspin,
A izvorât în ochii-ţi o rouă luminoasă
Şi te-a plecat pe sânu-mi ca floarea unui crin!
 
O singură minută a mea ş-a ta fiinţă
S-au întrunit în raiul fierbintei sărutări,
Dar din acea minută cereasca Providenţă
Ar face-o veşnicie de scumpe desfătări!
 
Atât era de mare a noastră fericire,
Că dacă moartea crudă, văzând cât ne iubim,
Voia atunci să curme a noastră vieţuire,
Am fi murit ferice, făr-a şti că murim!

Rezumat extins la poezia 1 Mai de Vasile Alecsandri

Poezia „1 Mai” de Vasile Alecsandri este un imn dedicat zilei de 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii, în care se celebrează munca și valorile ei. Poezia este structurată în patru strofe și este scrisă în versuri albe.

În prima strofă, poetul descrie sosirea primăverii și bucuria acesteia pentru natură și pentru oameni. El folosește diverse imagini poetice pentru a descrie această bucurie, cum ar fi „pe văi răsună glasuri de copii”, „în ramuri fluturi își fac culcuș” sau „de pe câmpii vine miros de flori”.

În a doua strofă, Alecsandri vorbește despre importanța muncii și despre frumusețea acesteia. El descrie munca ca fiind o sursă de satisfacție și de împlinire personală, precum și un mod de a contribui la dezvoltarea societății. De asemenea, el vorbește despre frumusețea lucrurilor realizate prin muncă, cum ar fi casele, grădinile sau străzile curate.

În a treia strofă, poetul adresează un apel la solidaritate între oameni și la lupta pentru drepturile muncitorilor. El afirmă că toți oamenii ar trebui să se unească în lupta pentru o viață mai bună și mai echitabilă, iar munca ar trebui să fie apreciată și recompensată corespunzător.

În ultima strofă, Alecsandri aduce un omagiu muncitorilor și îi felicită pentru munca lor. El subliniază importanța lor în societate și îi îndeamnă pe toți să respecte munca și să ofere muncitorilor recunoașterea și aprecierea meritată.

În ansamblu, poezia „1 Mai” de Vasile Alecsandri este o celebrare a muncii și a valorilor sale, precum și un apel la solidaritate și la lupta pentru drepturile muncitorilor.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.